Geen plannen morgen? Zelf muesli maken is super leuk op een vrije ochtend. Het huis gaat heerlijk ruiken en je hebt meteen een voedzaam ontbijtje. Ik maak altijd meteen een lekkere grote batch zodat ik er lang mee vooruit kan. Voor mij is het namelijk een vast onderdeel van mijn ontbijt; met magere kwark/skyr, kaneel en fruit.
Het fijne is dat als je de muesli zelf maakt je ook zelf kan bepalen wat erin gaat. Zo doe ik er altijd lekker veel noten en zaden in zodat ik ook wat gezonde vetten in mijn ontbijt heb. Maar je kan eigenlijk niks fout doen in het recept (behalve de muesli verbranden..). Kies dus je favoriete noten, zaden en kruiden. Gedroogd fruit voeg je achteraf toe. Zelfs de verhoudingen kun je aanpassen naar wens.
Mijn recept:
3 cups grove havervlokken
2 cups noten (pecannoten, amandelen en cashewnoten)
2 cups pitten en zaden (lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten)
1 cup gedroogd fruit (moerbeien, rozijnen en kokosvlokken, gedroogde appel is ook erg lekker!)
3 el kokosolie
3 el honing (meer of minder naar smaak)
1 el vanille extract
Flink wat kaneel (2 el bij mij)
1. Zet de oven op 200 graden. Smelt de kokosolie en honing in een pannetje of in de magnetron.
2. Mix de havervlokken, noten en zaden in een ovenschaal.
3. Meng het kokosolie-honing mengsel door het mengsel van stap 2 en mix er daarna ook de kaneel en het vanille extract door.
4. Bak 10 minuten in de oven. Hussel en bak nog eens 10 minuten. Afhankelijk van hoe donker je de muesli wil hebben bak je hem nu steeds 5 minuten waarna je hem husselt. Ik heb meestal aan 2×10 + 1×5 genoeg.
5. Haal de muesli uit de oven en en meng het gedroogde fruit erdoor.
Zo zie je maar, zelf muesli maken is onwijs simpel. Enjoy!