2 potjes notenpasta op een gele vloer gefotografeerd

Zelf notenpasta maken

Zelf notenpasta maken is super makkelijk en hartstikke leuk! In mijn recepten gebruik ik zoals jullie vast gemerkt hebben regelmatig notenpasta. Het geeft een lekkere smaak en daarnaast is het hartstikke gezond! Ik gebruik dan altijd notenpasta’s van 100% noten, geen onnodige toevoegingen. Soms maak ik het zelf, dat is leuk en makkelijk en je kan net weer wat andere smaakjes maken door verschillende noten te gebruiken en kruiden toe te voegen. In deze post vertel ik je hoe je zelf pindakaas maakt, heb ik een recept voor cashewpasta en één met hazelnoten en cacao. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor door je overnight oats of als topping op baked oats. Daarnaast ook gewoon lekker als snack natuurlijk!

Ingrediënten voor pindakaas:
– pinda’s (zoveel als jij pindakaas wil, bijvoorbeeld 400 gram)
– snuf zout
– evt extra kruiden/toppings zoals kaneel, pure chocolade chunks, kokos, rozijnen (in kleinere stukjes) of sambal

Ingrediënten voor cashewpasta:
– 400 gram cashewnoten
– vanillemerg uit de helft van een vanillestokje
– snuf zout

Ingrediënten voor hazelnoot/cacao pasta:
– 400 gram hazelnoten
– 50 gram cacao
– snuf zout
– 6 dadels zonder pit of poedersuiker naar smaak
– tl vanille-extract
– gehakte pure chocolade
– evt een eetlepel notenolie

Bereidingswijze voor notenpasta:
1. Rooster de noten in de pan of in de oven op 200 graden gedurende 10 minuten of totdat ze iets kleuren.
2. Ontvel de noten als ze nog niet ontveld waren. Dit doe je makkelijk na het roosteren door ze tussen een theedoek te wrijven.
3. Doe de noten en de andere ingrediënten in de keukenmachine of in een blender. Mocht je toppings toe voegen moet je even nagaan of je deze er in stukjes door wil of dat deze ook heel fijn wordt. Kokos/rozijnen/pure chocolade voeg je bijvoorbeeld pas achteraf toe. Kaneel/sambal of andere kruiden kan je meteen toevoegen. De dadels voor de hazelnoot/cacao pasta voeg je ook meteen toe.
4. Mix het geheel totdat je een romige massa hebt. Dit kan best even duren. Eerst worden de noten gemalen en langzaamaan komen dan de oliën vrij. Misschien moet je af en toe de pasta van de randen even naar beneden duwen. Het is niet gek als de keukenmachine 5-10 minuten moet draaien. Zelf notenpasta maken vereist wat geduld ;).
5. Doe de notenpasta in een schoon glazen potje en bewaar in de koelkast.

Ga jij zelf notenpasta maken of heb je een vraag? Laat het me vooral weten via Instagram of Facebook! Deel je foto van dit recept en tag @albiongym. Vind ik superleuk!